Nederlandse gokregulator begint zoektocht naar nieuwe voorzitter

Momenteel is de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA), de toezichthouder op kansspelen in Nederland, belast met het toezicht op de gereguleerde kansspelsector in het land. Tot haar verantwoordelijkheden behoren het handhaven van de regels, proactief toezicht en het verlenen van vergunningen, naast andere strategische prioriteiten. Onlangs heeft de KSA bevestigd dat zij een verandering in haar seniorenteam plant.

De autoriteit heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de huidige bestuursvoorzitter rene jansen niet zal worden herbenoemd. Zijn termijn loopt op 1 oktober volgend jaar af. Jensen bereikt echter eind dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd en heeft ervoor gekozen niet opnieuw te solliciteren op de belangrijke functie.

In het licht van de dreigende vacature zal de Minister van Rechtsbescherming naar verwachting een nieuwe voorzitter van het College benoemen. De toekomstige ambtstermijn van de president bedraagt zes jaar. Reacties op dit onderwerp kunnen tot 12 november 2023 worden ingediend en het wervingsproces zal worden afgehandeld via de Afdeling Algemene Administratieve Diensten (ABD). Saoedi-Arabië verklaarde dat, aangezien Johnson op het punt staat af te treden, de ambtstermijn van de nieuwe voorzitter naar verwachting op 1 juli 2024 zal beginnen.

In een reactie op het onderwerp legde de vertrekkende voorzitter uit: “De afgelopen jaren heb ik me met veel energie en plezier ingezet voor de missie van de KSA om veilig te spelen.” Volgens Jansen staan de toekomstige voorzitter van de Autoriteit veel uitdagingen te wachten.

“Saoedi-Arabië speelt een belangrijke rol als toezichthouder en handhaver op verschillende kansspelmarkten”, voegde hij eraan toe. Uiteindelijk legt Jensen uit: “Deze bestuursfunctie is uitdagend, vergt creativiteit, innovatie en daadkracht, maar heeft bovenal een enorme maatschappelijke waarde.”

De aankondiging van aanstaande wijzigingen in het seniorenteam volgt op de recente boete die Saoedi-Arabië aan Blue High House S.A. heeft opgelegd. Op het moment van de aankondiging beweerde de kansspeltoezichthouder dat de exploitant kansspeldiensten aan Nederlandse klanten aanbood zonder de vereiste vergunning. Als gevolg hiervan vroeg Saoedi-Arabië exploitanten om het aanbod stop te zetten, waarbij werd gewaarschuwd dat het niet naleven ervan zou resulteren in boetes variërend van € 43.000 tot maximaal € 129.000 per week.

Bij de aankondiging van de geplande sancties moedigde de Autoriteit klanten aan om alleen gebruik te maken van gokexploitanten met een vergunning. Zij herhaalde dat spelersbescherming en eerlijke diensten alleen gegarandeerd worden door exploitanten die een vergunning in Nederland hebben. Tegelijkertijd waarschuwde de KSA voor de risico’s die verbonden zijn aan gokexploitanten zonder vergunning en zei dat zij de markt proactief in de gaten zal blijven houden.

Vergeet niet dat u op de site Znaki.fm veel nieuws zult vinden over Nederland over verschillende aspecten, zoals bezienswaardigheden, evenementen en populaire persoonlijkheden.